Smartengeld
Nederland loopt niet voorop met het toekennen van hoge bedragen aan smartengeld. De rechters houden de rem er op, vanwege de angst voor een claimcultuur. Sinds 1995 is het hoogste smartengeld (omgerekend Euro 136.000) niet meer verhoogd. Zelfs niet geïndexeerd. Smartengeld is kort gezegd bedoeld ter compensatie van verdriet, leed, smart of pijn als gevolg van letsel door andermans toerekenbare schuld.
Enige tijd geleden overleden twee zussen waarvan er één zwanger was. Ze waren begin twintig. Doodgereden door een dronken automobilist. Nabestaanden hebben in Nederland geen recht op smartengeld. Toen in 1975 in België het smartengeld voor nabestaanden bij wet werd vastgesteld, heeft het nog jaren geduurd voor men er hier over wilde nadenken.
In 2000 is men gaan werken aan een wetsvoorstel en in 2006 werd dat unaniem door de Tweede Kamer aangenomen. De richtlijnen in het wetsontwerp gingen bijvoorbeeld uit van Euro 10.000 voor het verlies van een inwonend kind, of voor een inwonend kind dat één van zijn ouders verliest. De meeste andere verhoudingen (kleinkind, zus etc.) leverden veel kleinere bedragen op.
In maart van dit jaar wees de Eerste Kamer het wetsvoorstel af. Een aantal partijen stemden tegen omdat ze vinden dat pijn, leed en verdriet niet vergoedbaar is. Een aantal andere partijen stemden tegen uit vrees voor het aanwakkeren van de claimcultuur, ondanks het feit dat de rechters in Nederland de boel strak in de hand houden en geen Amerikaanse toestanden willen.
Slachtoffers vinden in de regel dat het krijgen van smartengeld wel degelijk helpt bij verwerking van verdriet. Intussen is het zo dat het niet juist is dat Euro 136.000 het hoogste toegekende smartengeld is. De heren Viets en Du Bois kregen 10 jaar cel opgelegd in de Puttense moordzaak. Ze hebben van die straf zo'n 6 jaar en 8 maanden uitgezeten. Later zijn zij alsnog vrijgesproken en is de werkelijke dader veroordeeld tot 15 jaar gevangenisstraf. De rechter heeft hen schadevergoeding toegekend voor inkomstenverlies, advocaatkosten maar ook smartengeld. Enkel voor smartengeld kreeg Viets Euro 858.500 en Du Bois Euro 864.050 (omdat hij een tijdje langer had vastgezeten).
Binnenkort kan Lucie de B, nu eindelijk Lucie de Berk geheten, ook smartengeld toegekend krijgen. Zij was ten onrechte tot levenslang veroordeeld, maar is nu vrij.
De ouders van de twee overleden meisjes hebben ook levenslang. Daar komt geen verandering meer in. Maar zij krijgen geen cent smartengeld. Zulks doordat onze senatoren angst hebben voor toenemende claimcultuur en omdat leed en verdriet toch niet met geld te vergoeden zou zijn.
|