De Kamer van Koophandel (KvK) houdt een handelsregister bij dat fungeert als bron voor derden om informatie over een onderneming te verkrijgen. Leidend beginsel daarbij is dat de onderneming zelf de verantwoordelijkheid draagt voor de door haar verstrekte gegevens. Dit betekent concreet dat als een derde te goeder trouw een overeenkomst sluit met een volgens het handelsregister vertegenwoordigingsbevoegde – maar in werkelijkheid onbevoegde – persoon, de onderneming toch aan deze overeenkomst gebonden zal zijn.
Bij een inschrijving in het handelsregister is de KvK gehouden summierlijk te onderzoeken of de verstrekte gegevens juist zijn. Aanvankelijk is daar niet erg strak de hand aan gehouden. Sinds enkele jaren verlangt de KvK echter dat personen die aangifte doen van de oprichting of wijziging van een onderneming zich kunnen legitimeren. Een volmacht daartoe volstaat niet meer; men dient in persoon te verschijnen. De enige uitzondering hierop wordt gevormd door de (kandidaat-)
notaris. Van hem wordt verondersteld dat de door hem verstrekte gegevens over een persoon juist zijn. In de deze zomer in te voeren nieuwe Handelsregisterwet wordt de KvK een veel actievere rol toebedeeld. De KvK dient zich onder deze wetgeving ervan te overtuigen dat de verstrekte gegevens juist zijn en krijgt voor de vaststelling daarvan de beschikking over nieuwe middelen.
De vraag is nu hoe dit summierlijk onderzoek door de KvK juridisch uitwerkt. Wat zijn de consequenties wanneer de KvK bij de inschrijving onzorgvuldig heeft gehandeld? Onlangs heeft de rechter zich over een opmerkelijke kwestie moeten buigen, waarbij de (on-)zorgvuldigheid van de KvK centraal stond.
Persoon A laat zijn eenmanszaak, in casu een juwelierszaak, onder eigen naam en die van persoon B bij de KvK in het handelsregister inschrijven. Niet veel later laat persoon B in het handelsregister opnemen dat persoon A de juwelierszaak aan hem heeft overgedragen. Persoon A is daarbij niet in persoon verschenen en ook zijn handtekening zou vervalst zijn. Met het uittreksel uit het handelsregister laat persoon B met behulp van de politie persoon A uit de juwelierszaak verwijderen, waarna hij bijna alle waardevolle sieraden ontvreemdt. Persoon A spreekt de KvK wegens onzorgvuldig handelen tot vergoeding van de schade aan op grond van onrechtmatige daad. De rechter oordeelt dan dat het summierlijk onderzoek dat de KvK moet doen, is bedoeld om het algemeen belang van rechtszekerheid te dienen en niet om een particulier vermogensbelang te beschermen. De vordering wordt afgewezen.
Een verbijsterend geval dat zich uiteraard niet elke dag zal voordoen, maar dat wel onderstreept hoe belangrijk een juiste inschrijving van uw onderneming in het handelsregister is. De KvK zal voor onjuistheden en de gevolgen daarvan niet aansprakelijk zijn.
... terug naar boven